DIJALOGOM DO USPJEŠNOG RADA GOSPODARSKO-SOCIJALNIH VIJEĆA, A SAMIM TIME I JAČANJA GOSPODARSTVA

Ispiši

Projekt efikasnosti i održivosti rada Gospodarsko-socijalnog vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije › aktivnosti › dijalogom-do-uspjeshnog-rada-gospodarsko-socijalnih-vijea-a-samim-time-i-ja

Održana početna konferencija projekta „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije“
(Izvor: http://bbz.hr/vijesti/detaljnije/dijalogom-do-uspjesnog-rada-gospodarsko-socijalnih-vijeca-a-samim-time-i-ja)

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja provođenje europskih projekata, a jedan u nizu je i projekt „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije“, vrijedan 962.987,25 kuna koji u potpunosti financiran europskim novcem, a za koji je danas održana početna Konferencija projekta.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija kao nositelj projekta već je provela jedan takav projekt, ali u partnerskom odnosu s Međimurskom županijom, a u ovom posljednjom kao partner pridružila se i Varaždinska županija. Naime, veoma je bitno promicati tripartitni dijalog između tijela javne vlasti, poslodavaca i sindikata kako bi se u konačnici djelovalo na gospodarski razvoj, zapošljavanje, ali i na poboljšanje prava radnika i rast plaća.

Također, suradnjom socijalnih partnera na lokalnoj razini potrebno je djelovati na poboljšanje poduzetničke klime, razvoj poduzetništva, zdravstvenu i socijalnu politiku, poreznu politiku, izvanproračunska davanja, obrazovanje, tržište rada, korištenje vlastitih razvojnih prednosti te davati potporu u sustavu mirenja i rješavanju radnih sporova.

I sam projekt „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije“ ide ka tom cilju, a između ostalog u 18 mjeseci provođenja podrazumijeva:

- Istraživanje radnih odnosa i uvjeta rada na području Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije u sektoru prerađivačke industrije
- Održavanje 6 radionica (po 2 u svakoj županiji)
- Edukaciju za izmiritelje
- 3 okrugla stola (po 1 u svakoj županiji)
- Studijska putovanja

U konačnici i suradnja socijalnih partnera treba dati daljnji poticaj nastavku pozitivnih brojki u ovom slučaju bjelovarsko-bilogorskog gospodarstva koje bilježi trend rasta u zapošljavanju u realnom sektoru u kojemu je lani radilo 650 osoba više u odnosu na godinu ranije. Prihodi poduzetnika, dobit, ali i investicije u gospodarstvo rastu, a na dvogodišnjoj razini u našoj županiji BDP je rastao za 7,6%, što je u odnosu na državni prosjek rast veći za dva puta.

Na početnoj Konferenciji okupljenima se obratio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, ujedno i predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća „Kada govorimo o ovom projektu ja ću naglasiti da je to nastavak prvog projekta u Hrvatskoj koji je bio vezan uz GSV, a to znači projekt koji je bio namijenjen upravo unaprjeđenju istoga gdje smo bili partneri s Međimurskom županijom. Meni je drago da se partnerski odnos proširio i da imamo Varaždinsku županiju s nama i Sindikat. Širi se krug ukupnosti partnerstva, mislim da je to ključno. Kada govorimo o tome, sjetimo se da je to bio i projekt koji je iznjedrio neke zaključke i neke stvari koje smo proslijedili posebice prema GSV-u Republike Hrvatske. Jedan od glavnih rezultata ukupnosti tog projekta bio je zahtjev za većom povezanosti između GSV-a države i GSV-a županije. Što se tiče ovog projekta, imat ćemo niz istraživanja koja mislim da su ključna kad govorimo o GSV-u,a to je i istraživanje radnih odnosa i uvjeta rada. Imat ćemo niz edukacija i radionica, ali dat ćemo poseban naglasak i na izmiritelje“, istaknuo je župan Bajs.

„Drago mi je što smo krenuli s ovim itekako važnim projektom. Svi znamo koliko znači partnerstvo, koliko znači socijalni dijalog i sve ono što se može iz toga izroditi. Reći ću samo, kao što lijepo piše na ovim plakatima, pružimo ruke jedni drugima na dobrobit svih, na dobrobit radnika, sindikata, poslodavaca i lokalne samouprave“, rekao je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, ujedno i predsjednik tamošnjeg GSV-a.

O važnosti projekta govorio je i zamjenik župana i predsjednik GSV-a Varaždinske županije Robert Vugrin: „Postoje oni infrastrukturni projekti koji plijene pažnjom, ali postoje i ovi soft projekti koji možda na prvi pogled nisu toliko atraktivni jer iza sebe ne ostavljaju ništa izrađenog, ali su jednako bitni. Gospodarsko-socijalna vijeća su važna institucija jer omogućavaju poslodavcima, ali i predstavnicima radnika da utječu na lokalne, regionalne, ali i nacionalne politike. Čuli smo da će se jačati komunikacijske, pregovaračke i miriteljske sposobnosti. Koliko je to Europi važno govori i činjenica o kojem iznosu se radi i sam podatak da se radi o 100% bespovratnim sredstvima“, istaknuo je Vugrin.

Početna konferencija
Početna konferencija
Početna konferencija
Početna konferencija
Početna konferencija
Početna konferencija
Početna konferencija
Početna konferencija
Početna konferencija
Početna konferencija
Početna konferencija
Početna konferencija
Početna konferencija


strukturni fondovi esf