Okrugli stol, Čakovec

Održan okrugli stol na temu Socijalni dijalog kao pokretač promjena – izazovi i prilike…

Ispiši

Projekt efikasnosti i održivosti rada Gospodarsko-socijalnog vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije › aktivnosti › odrzhan-okrugli-stol-na-temu-socijalni-dijalog-kao-pokretach-promjena-izazo

U sklopu projekta „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“, u Čakovcu 7. veljače održan je okrugli stol na temu „Socijalni dijalog kao pokretač promjena – izazovi i prilike za povećanje kvalitete radnih mjesta“

Nositelj projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija, a partneri u projektu su Međimurska županija, Varaždinska županija i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, vrijednost projekta iznosi gotovo milijun kuna i u potpunosti je financiran europskim sredstvima.

Gospodarsko-socijalna vijeća triju županija predstavljali su zamjenica župana Bojana Hribljan predstavivši projekt „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“ unutar kojeg kroz radionice, okrugle stolove i studijska putovanja nastoje poboljšati komunikaciju između poslodavaca, sindikata i lokalne zajednice.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je jačanje socijalnog dijaloga ključnim elementom za kvalitetni gospodarski razvoj. „Hrvatska ne stoji dobro po regulatornom opterećenju ili globalnom indeksu konkurentnosti. Upravo zbog toga je važno jačati socijalni dijalog, u čemu ključnu ulogu imaju Gospodarsko-socijalna vijeća čiji su predstavnici sindikata, poduzetnici, radnici najkompetentniji za predlaganje rješenja, a nacionalna politika je tu da donosi odluke upravo temeljem tih kvalitetnih, argumentiranih i jasnih prijedloga“. Prema riječima zamjenika župana te dopredsjednika GSV-a Josipa Grivca suradnja između predstavnika GSV-a na lokalnoj razini je izvrsna, no kontinuirano je prisutan problem što se na razini koja ima ovlasti u donošenju odluka prijedlozi rješenja gotovo da i ne razmatraju.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović na konkretnom je primjeru naveo način na koji lokalna zajednica može pomoći svojim socijalnim partnerima. Varaždinska županija pokrenula je program sufinanciranja kreditnih linija liječnicima i višim medicinskim sestrama, a uskoro će iste pogodnosti imati učitelji i profesori osnovnih i srednjih škola. „Ovakvim socijalno osmišljenim programom pokušavamo ostvariti veću zapošljivost, povećati zadovoljstvo kod pojedinih skupina zaposlenika i omogućiti što bolju socijalnu integraciju“, zaključio je.
Okrugli stol vodio je Darko Šeperić izvršni tajnik za edukacije, projekte i europska pitanja iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Sunčica Brnardić savjetnica za radno i socijalno pravo iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Na okruglom stolu gosp. Šeperić govorio je o važnosti socijalni dijalog u Republici Hrvatskoj, uključujući nacionalnu i lokalnu razinu te zaključio da je bipartitni socijalni dijalog bolji i učinkovitiji dio socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, no unatoč tome nije dovoljno dobar. Ističe problematiku kolektivnih ugovora u kojima se najčešće ponavlja sadržaj Zakona o radu, umjesto da obuhvaćaju načine konkretne primjene zakonskih regulativa, dok je gđa Brnardić govorila o kvaliteti radnih mjesta u Hrvatskoj, s glavnim fokusom na prezentaciju nalaza istraživanja o zadovoljstvu radnim mjestom te raspravi o odrednicama kvalitete radnih mjesta.

Cilj projekta je unaprijediti kakvoću socijalnog dijaloga kroz razvoj i jačanje administrativnih i stručnih sposobnosti socijalnih partnera. Nakon provedbe projekta očekuje se veća učinkovitost i održivost dijaloga između socijalnih partnera i regionalne vlasti.

Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec
Okrugli stol, Čakovec


strukturni fondovi esf