PROJEKTOM GSV-a DO NASTAVKA NIZA POZITIVNIH BROJKI ŽUPANIJSKOG GOSPODARSTVA

Ispiši

Projekt efikasnosti i održivosti rada Gospodarsko-socijalnog vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije › aktivnosti › projektom-gsv-a-do-nastavka-niza-pozitivnih-brojki-zhupanijskog-gospodarstv

Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno ima ugovorenih 80 europskih projekata u vrijednosti 600 milijuna kuna. Jedan od njih je i projekt naziva „Povećanje efikasnosti i održivosti gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije“ koji je uspješno priveden kraju.

Danas je održana završna konferencija navedenog projekta čiji je nositelj Bjelovarsko-bilogorska županija, a koji je vrijedan 962.987,25 kuna i u potpunosti financiran europskim novcem.

Podsjetimo, Bjelovarsko-bilogorska županija već je provela jedan takav projekt, ali u partnerskom odnosu s Međimurskom županijom, a u ovom posljednjem kao partneri pridružili su se Varaždinska županija i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Projekt „Povećanje efikasnosti i održivosti gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“ trajao je 18 mjeseci i u tom razdoblju održano je šest radionica, tri okrugla stola, edukacija za izmiritelje, studijska putovanja te istraživanje radnih odnosa i uvjeta rada na području triju županija u sektoru prerađivačke industrije.

Tijekom provedbe projekta istaknuta je važnost promicanja tripartitnog dijaloga između tijela javne vlasti, poslodavaca i sindikata kako bi se u konačnici djelovalo na gospodarski razvoj, zapošljavanje, ali i na poboljšanje prava radnika i rast plaća.

„Ovaj projekt puno je pridonio boljem i kvalitetnijem radu gospodarsko-socijalnih vijeća ovih triju Županija. S ovim projektom puno smo dobili, između ostaloga medijatore, što je itekako važno. Bilo je i niz zanimljivih radionica na kojima smo puno toga naučili. Također, važno je i to što smo se međusobno bolje upoznali tako da možemo očekivati još kvalitetniju suradnju, ne samo kao članovi GSV-a nego i kao same Županije“, rekao je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

„Mi smo tu da dajemo inicijative i dobro je da imamo upravo takva socijalna partnerstva gdje su na jednak način zastupljeni i predstavnici radnika i poslodavaca te predstavnici regionalne samouprave. Europska unija je prepoznala takva partnerstva kao jedno tijelo koje rješava upravo socijalna pitanja, a važnost koju Europa daje socijalnim partnerstvima vidimo i kroz to da su izdvojili 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava upravo za financiranje ovakvih projekata koji će jačati takva partnerstva te stručne i administrativne kompetencije“, istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.

„Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske nije ni trenutka dvojio da postane partner u jednom ovakvom projektu. Mi smatramo da je razvijanje tripartitnog socijalnog dijaloga apsolutna budućnost Hrvatske i takva suradnja omogućuje napredak države. Mi naše učenike obrazujemo za tržište rada i upravo zato je dijalog između Županija i škola vrlo važan u kreiranju budućnosti i razvoju županija kroz obrazovanje kadrova koji su županiji potrebni“, izjavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Od izuzetnog je značaja i suradnja socijalnih partnera koja bi trebala rezultirati daljnjim poticanjem nastavku pozitivnih brojki, u ovom slučaju bjelovarsko-bilogorskog gospodarstva.

Naime, gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije tri godine zaredom, od 2014. do 2016. je po rastu BDP-a drugo u Hrvatskoj. Treba istaknuti kako je u prošloj godini broj poduzetnika porastao za 14% u odnosu na godinu ranije, što našu Županiju po tom pokazatelju svrstava na prvo mjesto ljestvice hrvatskih Županija.

Također, Bjelovarsko-bilogorska županija ima i jedan od najvećih porasta zaposlenih u gospodarstvu, preko 6,6%. Ukupni prihodi gospodarstvenika rasli su za 11%, dobit gospodarstva za 10%, a broj investitora za 21%. Posebno treba naglasiti kako su investicije u dugotrajnu imovinu u 2018. godini rasle za čak 2,3 puta. I možda najvažnije, preko 14% porast je isplaćenih plaća u našoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, što je jedan od najvećih porasta u Republici Hrvatskoj.

„Kroz ovaj projekt htjeli smo vidjeti na koji način uspostaviti taj dijalog koji je potreban između radnika, poslodavaca i u ovom slučaju predstavnika javne uprave. Ono što je ključno je da se treba uspostaviti još bolja poveznica GSV-a na nivou države s našim županijskim gospodarsko-socijalnim vijećima. Što se tiče ovog projekta, moram se zahvaliti svim partnerima koji su bili vrlo aktivni u njemu. Kada govorimo o GSV-u teme su vezane uz situacije u gospodarstvu i radna prava. Kada govorimo o Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, prošle godine u gospodarstvu povećan je broj zaposlenih za 1000 osoba, a tu je i porast plaća od 14%“, istaknuo je na završnoj konferenciji župan Damir Bajs.

završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija
završna konferencija


strukturni fondovi esf